Canine Degenerative Myelopathy (DM)

På opfordring er jeg igang med at undersøge lidt om denne sygdom.

Degenreative Myelopathy hos hunde ses normalt når hundene er ret gamle (omkring 7-8 år) og har betydning for bevægelse. Det er en neurologisk sygdom der med tiden kan ødelægge nervekappen i rygmarven. Den siges ikke at være smertefuld, og udvikler sig langsomt over tid. Derfor ses den normalt først hos ældre hunde.

Men det gode med denne sygdom er, at den kan man teste for og derfor tage højde for det i avlsarbejdet. Men læs lige det her inden i går ud og tester: http://www.skk.se/Global/Dokument/Uppfodning/Informationsartikel-om%20dna-tester.pdf

Her er en kort forklaring af de tre genotyper

Genotype N / N – homozygot [homozygote] sundt

Denne hund er ikke bærer mutationen, og har en ekstremt lav risiko for at få

Genotype N / DM – heterozygot [heterozygot] bærer

Denne hund bærer en kopi af det muterede gen. Den har en ekstremt lavt risiko for at få DM, men kan give mutationen til ca 50% af sit afkom. Sådan en hund bør kun parres med en DM mutationen-fri hund

Genotype DM / DM – homozygot (risiko) [homozygote]

Denne hund bærer to kopier af det muterede gen, og har en ekstremt høj risiko for at udvikle DM. Den vil give mutationen til alle sine afkom og bør kun parres til en ”fri” hund

Link til laboratorier der kan teste for denne sygdom: http://www.ofa.org/dna_labs.html

Når man kan teste, så er genet for denne sygdom fundet og defineret. Det er defineret som en cSOD1 genmutation, men præcis som med Addisons Disease, så er det ikke alle hunde der er påvirket, selv om de har genotype DM / DM. Ikke alle udvikler sygdommen, så der bliver forsket mere i forhold til de yderligere påvirkninger der bidrager til udvikling af sygdommen. Som det også ses på listen fra lappalaiskoirat så er der ikke mange syge hunde. Jeg vil holde øje med denne forskning og når der foreligger mere, så vil jeg opdatere denne side, men indtil videre så kender man genet, hvilket bør berolige mange. Jeg har fået at vide at testen ikke er valideret, så det vil jeg lige læse mere om.

Resultatet af testen skal tolkes med ekstrem forsigtighed. Testen viser hunde i risiko, når de ikke er. Man kan anskaffes sig denne artikel på biblioteket og læse hvorfor. Selv har jeg læst det i gruppen for Finsk Lapphunde i England: https://www.facebook.com/groups/flcgb/permalink/1632644720365845/ søg på navnet Mary Starling i søgefeltet og læs selv hendes forklaring/resumé af artiklen.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/age.12525/full

 

Link til listen: http://www.lappalaiskoirat.fi/english/?id=breeding%2Fdm-tested_slk

Problemet med denne som med andre sygdomme er at man skal undgå panik, men tage højde for sygdommen i avlsarbejdet. Hvis vi skal udelukke alle de dyr der er bærer af en sygdom hos Finsk Lapphund, så vil det på lang sigt betyde at man snævre genpuljen meget ind, og som Anita Oberbauer skriver, så kommer der bare andre sygdomme.

Man kan benytte nyere teknologi i dag til at styrke fokus og sprede en genpulje. Det handler om at se på mange flere faktorer, som også mange forskere indikere efter de har forsket i sygdomme og gentest.

http://www.instituteofcaninebiology.org/

http://www.instituteofcaninebiology.org/blog/why-we-need-a-more-wholistic-approach-to-managing-canine-genetic-disorders

 

Fordelen er dog at man hurtigt kan undgå syge hunde ved at teste en avlspartner, hvis man står med en bærer 😀 Men ikke mange hunde vil nogen sinde udvikle denne sygdom og det er for mig nok, til at være skeptisk i forhold til at teste. Klart har man en hund der har sygdommen tæt på, så kan man teste, men kræver jo at man kan stole på denne test. Det er det vi gør med andre sygdomme som PRA, Pompes og ved at øjenlyse vores hunde, så denne sygdom er ikke en sygdom man bør bekymre sig om, men selvfølgelig tage højde for i planlægning. Det er klart at hvis man har en hund der både skal testes for PRA, Pompes, øjenlyses og testes for meget andet, så bliver avlsarbejdet hurtigt en meget dyr fornøjelse. Så nogle vil vælge disse bærer fra, men det har desværre en slem konsekvens hvis alle gør det. Nemlig en meget snæver genpulje.

Er man registreret opdrætter så kan man lade sig reistrere hos Labokin og opnå rabat på gen test.

Link: https://shop.labogen.com/en/registerFC/index/sValidation/H

 

Stueopdræt af Finsk Lapphund