Avl og sundhed

Avl er ikke altid nemt. Jeg koncentrerer mig som regel om mit eget opdræt. Personligt er jeg en nørd og læser ret meget forskning og artikler baseret på forskning, men det øger også bare min bevidsthed om at uanset hvor meget vi tester en hund, så kan man ikke helgardere sig. Som en af de førende amerikanske forskere siger, så tester vi jo kun en meget lille procentdel af de sygdomme en hund (alle racer) kan få. Men hvad med alt det vi ikke kan teste mod. Hvad med de genmutationer der sker når man kombinere to hunde? Kender vi overhovedet linjernes sundhed når alle hvalpe ikke er undersøgt. Det er omfattende at undersøge alle hvalpe, og også dyrt. Men derfor kan vi jo heller ikke sige vi har sunde hunde. Mange sundhedstjekker ikke hele kuld og fordi en hvalp får A hofter og bliver øjenlyst fri, så kan bror, eller søster jo godt være ramt at en øjensygdom, eller få dårlige hofter. Intet er sikkert. Alle med respekt for sig selv og andre, bør derfor kun fortælle de fakta man ved. Mange har så travlt med at pointere sygdom hos andre opdrættere, men i virkeligheden så er der, når man ser på sundhedstjek rigtige mange huller hos de fleste, og nogle har slet ikke tjekket et kuld før de laver flere.

Vi kan sige vi tjekker de mest sete sygdomme indenfor vores egen race. Men selv det er ikke en sikkerhed, for som jeg skriver så kombinere vi to hunde og derved kan gener mutere.

Jeg tjekker selv for PRA, Pompes, HD og AD (AD når jeg laver nye linjer) – og så bliver mine hunde øjenlyst som de skal før avl. Gennem øjnelysning bliver mange af de mest kendte øjensygdomme tjekket og nogle sygdomme skal man ikke avle på, mens andre i mild grad godt kan avles på, hvis man sikre at der ved kombinationen ikke er samme sygdom hos begge hunde, for så fordobler man netop det gen hvor denne sygdom ligger og øger risikoen.

Så nej, jeg aner ikke om jeg avler sunde hunde, men jeg ved, at jeg avler hunde med den biologi og genpulje der ligger bagved. Jeg krydser så fingre for at mine hvalpe er så sunde at de kan leve et godt og langt hundeliv. For mig handler det om at tjekke de bagvedliggende linjer grundigt før avl. Der bliver brugt mange timer på en kombination. Her tjekkes både eksteriør, temperament og sundhed. Helst i flere generationer. Derudover bestræber jeg mig på at sundhedstjekke mine hvalpe. Jeg betaler nogle af disse test, som jeg mener er vigtig for at se om nogle linjer ikke bør kombineres igen. Ja, jeg har HD hunde, og ja, jeg har en hvalp med katarakt (jeg betalte for øjenlysning og ikke fordi han skulle bruges i avl. Og Katarakt var ikke opdaget, hvis ikke jeg havde betalt det – det er selvfølgelig rigtig øv, men vigtig viden), men fordi jeg har øjenlyst alle i kuldet på nær en, så ved jeg også at han indtil videre er den eneste fra det kuld med øjenproblemet katarakt. Jeg har betalt for to øjenlysninger hos ham for at vide om det udvikler sig, men heldigvis ser det ud til at han kommer til at blive gammel før der overhovedet bliver noget ydereligere. Når en hvalp fra mig får påvist en sygdom så støtter jeg op om denne hvalp og ejerne. Det er vigtigt for mig at følge udvikling og nogle udløser jo også en kompensation i købspris. Vi opdrættere er underlagt købeloven. Det tror jeg mine hvalpekøbere kan understøtte. Ingen af mine hvalpekøbere står alene.

For mig er det vigtigt at undgå de mest brugte hanner (matadoravl). Nogle hanner er totalt lækre og vinder på udstillinger, men også meget brugte. Det er vigtigt, som genforskerne siger, at lave indavlsprocenter der er = 0 i tre generationer og gerne i 5 🙂 For hvis man har et sygdomsgen så kan man se om det er påvist indenfor fem generationer. Er der ikke påvist samme sygdom i de 5 generationer, så bør sygdommen være udfaset. Men igen det kræver at alle hunde i de 5 generationer er tjekket. Og det er sjældent tilfældet. Så igen vil der være huller der øger risikoen. Og nogle sygdomme er arvelige, mens andre ikke er.

Så alt i alt er avl ikke nemt. Og alt kan gå godt i lang tid og pludselig vende. Generelt tror jeg ikke der er nogen opdrættere der ønsker at avle syge hunde. For det er hårdt rent følelsesmæssigt at modtage den melding fra en hvalpekøber, men også vigtig viden. Nogle gange er opdrætter verden en barsk verden. Sladder er hverdag.  Men, så længe man ikke har tjekket egne hvalpe for det man kan tjekke (ikke kun dem der skal bruges i avl, men hele kuld), så bør man nøjes med at holde bolden på egen banehalvdel.

Der er et gammelt ordsprog der siger “fej for egen dør, før du fejer for andres”, eller “kast ikke sten, når du selv bor i et glashus”

Og har man spørgsmål så gå til kilden, istedet med at sprede rygter. Viden er godt, men sladder og rygter knap så godt. Viden bygger på videnskab (fakta). Rygter på tro (ikke fakta). At man tror en hund er syg, hjælper ingen i avl. Men ved man der gennem de rigtige test er påvist en sygdom, så er det viden. Viden skal frem.

Faktisk synes jeg uanset om man kan lide en person eller ej. Er enig i opdrættet, eller ej, så bør man have så megen respekt til racen, at man inden man sladre sikre sig at der er et ordentligt grundlag for sladderen. Vi skylder hinanden at sikre gennem rigtige test (hvis muligt) at hunden reelt har en arvelig sygdom. Andet er uinteressant for opdrættere.

Et eksempel fra eget avl. Den omtalte hund med katarakt fik ved nr. 2 øjenlysning konstateret en mistanke for cmr 3. Dog kun en mistanke, men efter jeg talte med dyrlægen så valgte jeg at genteste ham for netop denne øjensygdom, da der er kendt gen for den. Udfaldet blev heldigvis også:

Name:               LappKees New Kid in Town.                                              
 ZB-Nummer:          DK14687/2017                                                           
 Chip-Nummer:        208210000581524 .                                                      
 Tattoo-Nummer:           —                                                               
 CMR                 
 Result: Genotype N/N
 
 Interpretation: The examined animal is homozygous for the 
 wildtype-allele. It does not carry the causative mutation for 
 cmr 3 in the BEST1-gene.
 
 Trait of inheritance: autosomal-recessive
 
 Scientific studies found correlation between the mutation and 
 symptoms of the disease in the following breeds: Finnish
 Lapphund, Lapponian Herder, Swedish Lapphund

Sampling:

The following impartial person (veterinarian, breed warden, or similar)
signed the form for the sampling and identity check of the animal:

Virum Dyreklinik

Jeg har selvfølgelig det originale certifikat fra Laboklin, men det betyder også at selv vores øjenlysere kan tage fejl. Her har jeg så bare valgt at tjekke det nærmere. Og igen er der ikke en grund til det i forhold til avl, for det har aldrig været meningen han skulle i avl, men for at kende mine linjer. Håber flere tør gøre det samme.

Vigtige links om udvikling af led og info om HD:

http://www.spunkgang.com/canecorsogrowingpups.php?fbclid=IwAR1V02k6VOjNZJ1YhdaC0gzNN6bfSGL0GLfaEvhA3Da907j_2JjZOlmQ0Yc

https://veteriankey.com/radiographic-considerations-of-the-young-patient/?fbclid=IwAR0cIoo_YyyZIAAZVN8PV9pTQAbhtfuXp1YbaH2UGSU26yD2NBPP6S617Q0

https://www.dkk.dk/uploads/documents/R%C3%A5dgivning/Specialer/genetiske_aspekter_af_hofteledsdysplasi_hos_hunde.pdf?fbclid=IwAR3Zb4INXTM9t5uu4PL2ZGfSeveDbvDo6Q9F1GJ3neRW4CaiXrrMltPI_UQ