Vind kuldet – Finsk Lapphund 2019

D. 3.8.19

Så kom Ariel’s første kuld til verden og helt uden komplikationer. Hun klarede alt helt selv. Ikke engang navler var jeg omkring. Så håber jeg ikke hun har bidt for tæt på, da det kan give navlebrok. Nå men indtil videre ser det ud til at alt er som det skal være. Alle hvalpene dier så fint hos deres mor. Jeg har vejet dem og lige markeret dem, så jeg kan holde øje med vægt.

Det blev til hele syv hvalpe, som Kathrine så fint har scannet hende til at have. Fordeling er tre tæver og fire hanner.

Der er stadigvæk ledige hvalpe. Så læs på min side og kontakt mig ved interesse. Husk at skrive lidt om dig selv.

De seks hvalpe er sorte og får alle aftegninger. Den sidste er domino.

D. 6.8.19

Så er hvalpene tre døgn gamle. Det har været en lidt hård start for Ariel. Hun har haft dårlig mave af alle moderkagerne og noget grønt stads der kom flere timer efter fødsel. Selve fødslen gik alt for hurtig og jeg havde så travlt at jeg ikke kunne nå at fjerne nogle af moderkagerne. Så nu betaler Ariel prisen i form af diarre. Jeg har de sidste dage været i tæt kontakt til dyrlægen. Jeg tror at det er begyndt at virke alt det jeg har sat ind med. Der virker mere roligt og hun sover ret meget. Det kan jo blive kritisk hvis en nybagt hundemor dehydrerer og samtidig skal die 7 hvalpe. Så jeg har indkøbt væske der skal understøtte væskebalancen. Min søvn er vist ikke reel søvn, men små blunden, og jeg glæder mig til at det er ovre. Men som sagt tror jeg det er vendt. I får lige et nyt billede af hvalpene. Det er klart at de bliver sjovere at fotografere når de stavre rundt.

Jeg har iøvrigt fundet navnene til hvalpene, men de bliver selvfølgelig først tildelt når de skal chippes. Der kender jeg sikkert også deres personlighed bedre.

Navne tæverne:

LappKees Bentu de Soli – An east wind on the coast of Sardinia.
(Østen vind, på Sardiniens kyst).
LappKees Chinook – A type of foehn wind. Refers to the warm downslope wind in the Rocky Mountains
(En føn. Refererer til den varme, nedadrettede vind i Rocky Mountains).
LappKees Nashi – A northeast wind which occurs in winter on the Iranian coast of the Persian Gulf
(En nordøsten vind, som opstår om vinteren på den Iranske løst, langs den persiske golf).

Navne hannerne:

LappKees Chubasco – A violent squall with thunder and lightning, encountered during the rainy season along the west coast of Central America.
(En voldsom byge, med torden og lyn, opstår i regn sæsonen langs den central amerikanske vestkyst).
LappKees Pali – A local name for strong winds which blows at Honolulu.
(Et lokalt navn, for en stærk vind, som blæser langs Honolulu).
LappKees Sharki – A southeasterly wind which sometimes blows in the Persian Gulf.
(En syd østerlig vind, der nogle gange blæser i den Persiske golf).
LappKees Willy-willy – A tropical cyclone (with winds 33 knots or greater) in Australia.
(En tropisk cyklon, (med vindhastigheder på 60 km/t eller højere, i Australien.

15.08.19

Alt går godt. Hvalpene vokser og den største har rundet de 800 gr. I går åbnede de alle øjnene. Det gør et eller andet ved deres udtryk. På lørdag tager jeg et portræt billede af dem på deres to ugers dag. Så i må lige væbne jer med tålmodighed.

Ønsker du/i at se flere billeder, så har jeg en åben facebook side som der linkes til her:

https://www.facebook.com/Lappkees/?eid=ARAUSdIQbHnY8Vkx1qXDoqmHXx0xR4Oo6kZWbF_WvtOga0yHZPz2C__HIRdrpVaO69vYbQgykeZILMa-


Så er det sikkert at Ariel venter hvalpe til august

Kathrine scannede hende til 7 hvalpe, men om der kommer 6 eller 7 er i mine øjne ikke så vigtigt, men at hun venter hvalpe er <3 Ariel gik tom for 6 måneder siden, så ekstra dejligt det lykkedes denne gang.

Det er et kuld der har været længe undervejs. Første gang jeg begyndte at planlægge det var da vi var på en fælles lapp gåtur. Her var Ariel bare en lille generet hund og vi hilste på Buddha. Jeg tænkte allerede her at de måske kunne blive et godt match, men før det blev nævnt for ejere skulle Ariel lige vokse sig til, så jeg kunne se om de komplimentere hinandens svagheder og styrker. Det er jeg overbevidst om at de gør. Ariel har ikke været på udstilling, fordi hun og hendes søster (nok mest søsteren) har været oppe at toppes (alvorligt). Jeg havde desværre udskudt udstillingerne og det er uheldigt i denne situation. Men nemt at være bagklog. Vi har været nødt til at skille dem fra hinanden og søster Ila skal have et nyt hjem, når det rigtige dukker op. Det har så også gjort at jeg har været i tæt kontakt med adfærdskonsulent og vi har vurderet at Ariel ikke skulle udsættes for den stress påvirkning som en udstilling er, uanset hvordan hundens mentale tilstand er. Jeg takker hanhunde ejere for forståelsen for situationen og at de har ladet mig bruge Buddha trods det.

Ariel har jeg valgt at mental teste gennem DKK og hun har fine afreaktioner. Om hun holder sig inde for racestandarden må så bero på min egen vurdering og ikke en ekstern dommers. Men hun er ihvertfald en dejlig hund, med et skønt sind. Det tænker jeg dyrlægen kan skrive under på. Det samme er Buddha, så mon ikke at de får et “racetypisk” skønt kuld totter, der forhåbentligt kan gøre sig på udstilling hvis dette ønskes af kommende ejere.

De kommende forældre:

Buddha regnr. DK16602/2012 – HD A, PRA fri , Øjenlyst 2018 intet påvist (han bliver pompes testet)
Regnr. DK14452/2016 – HD B/C, AD 0, Øjenlyst 2018 intet påvist, PRA og Pompes fri gennem arv, så ingen hvalpe kan blive syge af Pompes disease.

Dag 35 – 7.7.19

Så går vi ind i sjette uge af drægtigheden. Ariel er vokset 5 cm siden dag 1 og selv om jeg synes hun holder drægtigheden godt, så sker der altså et eller andet. Hun kan stadigvæk ligge som en frø. Men i den kommende uge vil hun vokse meget, da fostre vil vokse fra ca. 3 til det dobbelte 6 cm 🙂 Så det vil nok være at se når man venter flere hvalpe.

Dag 39

Har i dag fået en glædelig nyhed. Buddha er testet fri for Pompes og det vil blive registreret på DKK. Det betyder at alle hvalpene både er Pompes og PRA fri gennem arv. Så skønt at slippe for at teste et helt kuld. Specielt når der vist er mange hvalpe.

Dag 50

Vi nærmer os og om to uger skal vi sige goddag til de nye totter. Ariel tager det stille og roligt. Hun vokser fint. Har øget omfang med ca. 13 cm nu

Dag 55

Omfang øget med 18 cm.

Røntgen i dag, så vi ved om hendes bækken er stort nok til at levere hvalpene. Hun fik først taget et billede hvor vi kunne tælle hvalpe. Der står meget l… og derfor kan det være svært at være 100 % sikker. Der ligger tydeligt 6 stk hvalpe lavt, men dyrlægen mener der kan ligge mindst en mere (skygge af en hvalp) oppe blandt tarmene og hun blev scannet til 7 hvalpe, så vi må holde ekstra øje efter nr. 6 er født. Der er også masser af liv helt oppe ved ribben, så tænker den syvende hvalp ligger godt deroppe. Biegga blev også kun fotograferet til 6 og fik 7 hvalpe 😉 Så det kan være svært at se, men heller ikke derfor jeg ville have taget billede. Dyrlægen tog endnu et billede og her kan man måle bækken og kranie på hvalpe for at se om der er passage nok til normal fødsel. Man siger at kranie må fylde 80% af bækken og hvalpene hos Biegga fylde en uge før fødsel 75%. Så det burde ikke være et problem. Ligeledes ligger der en klar tæt på udgang og med hoved først, så vi kan nu sætte ind i den sidste uge og se hvad der kommer.

Dag 57

Så er det tiden til at tage temperatur på Ariel

28.7.19                                                                    kl. 18.30 = 37,8

29.7.19          kl. 7.30 = 37,4      kl. 12 = 37,5         kl. 19.30 = 37,8

30.7.19          kl. 9.30 = 37,5                                   kl. 16.00 = 37,8

31.7.19          kl. 8.15 = 37,4                                   kl. 19.31 = 37,5

01.08.19        kl. 9.00 = 37,4

Stueopdræt af Finsk Lapphund