Addisons Disease

Først vil jeg skrive, at alt jeg skriver her er baseret på forskning foretaget af dygtige folk i USA, eller andre steder. Det er ikke for at pege fingre af nogle, men for at forsøge at påvise den store kompleksitet der er ved at lave generelle lister over sygdomme, som eksempelvis Addisons. I hundeverdenen, er der desværre en tendens til at mange gør som de plejer og derfor ikke stiller nok spørgsmål. Lige som jeg oplever at mange taler ud fra det man plejer at gøre og ikke ud fra nyeste viden om emnet. Flere tror jeg stikker næsen frem, men jeg er en af de her irriterende personer der stiller rigtig mange spørgsmålstegn.

SLU anbefaler man tager nærmeste hunde med den berørte ud af avl.

Min vej til at blive klogere:

Addisons Disease findes som primær, sekundær og atypisk, hvilket er vigtigt at vide.

Når vi vælger at offentliggøre hvorvidt en hund har Addisons Disease, er det derfor meget vigtigt at vide hvilken type Addisons den er diagnostiseret med.

Det er vigtigt at ACTH Stimulation test bliver udført på hunden. Denne test er den mest pålidelige test i forhold til sygdommen, så når en hund får konstateret Addisons, vil det være godt at få at vide hvilken type der er tale om, og om denne test er bag diagnosen. Så ved mistanke om at en hund har Addisons, få lavet denne test.

Husk på at forskerne er i fuld gang med at forske, og derfor kommer der hele tiden ny viden. Det der er sandheden lige nu, kan senere vise sig at være forkert. Vi bliver alle klogere.

Jeg har fundet ud af at Professor dr. Anita Oberbauer er førende forsker indenfor denne sygdom og hendes materiale bliver også brugt hos blandt andet Sveriges Landbrugs Universitet. Jeg har været i kontakt pr. mail med hende og fået nogle links, men også fået at vide at det de forsker på lige nu, endnu ikke er klar til at blive offentliggjort i en artikel. Så den må i vente på.

Genetisk evaluering af Portuguese Water Dogs link:

http://bmcvetres.biomedcentral.com/articles/10.1186/1746-6148-2-15

Kort opsummering af det som jeg personligt synes er vigtigt at vide som opdrætter.

  • Addisons Disease er arvligt
  • Genet ser ud til kun at blive givet videre, hvis både mor og far er bærer af det
  • Hvorfor nogle hunde får det og andre ikke er ikke klarlagt (to voksne hunde har fået hvalpe og herefter har begge fået konstateret Addisons. Ingen af disse hvalpe har fået Addisons og de er nu 11 år gamle)
  • Indavls koefficienten har betydning i hele 7 generationer bag og skal være meget lavt
  • I USA vurdere man (ved forskning) at en hund er rask når ingen i tre generationer har udviklet sygdommen, ellers får den prædikatet bærer

Anbefalinger fra Anita Oberbauer er, at man ikke udelukker bærer fra avl, men at man ser på risikoen i forhold til kombination af to avlshunde

Hun anbefaler også at man undgår linjeavl og for megen brug af enkelte populære hunde.

Hvorfor man skal undgå linjeavl og overforbrug af populære hund også kaldet ‘bottleneck’ kan læses om her.

Link: https://cgejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40575-015-0026-5

SLU er vist også igang med forskning af Finsk Lapphund. En studerende har lavet denne rapport og har fundet en stamfader GA som mistænkes for at være bærer af tre forskellige sygdomme. Disse tre sygdomme er fundet i større grad i nogle linjer. Læs hele rapporten.

http://stud.epsilon.slu.se/9584/1/nilsson_m_160926.pdf

Desværre synes jeg man bør nævne hvem GA er. Jeg har selv har mistanke til hvilken hund der er tale om, Mistanke er opstået efter jeg er blevet klogere og har læst om det. Personligt synes jeg det er vigtig information, når man vælger at lave lister med berørte hunde. Specielt fordi han stadigvæk er tæt på i nogle linjer. For ikke at skabe panik, så kan man sagtens undgå ham i de generationer der anbefales for at kunne sige en hund ikke er bærer. Min mistanke kan jo være forkert, og derfor vil jeg ikke offentliggøre ham. Det kan skabe unødig panik og gøre at folk fravælger nogle linjer i avl, hvilket på lang sigt er meget værre end at forsøge at brede genpuljen.

Jeg har spurgt SLU om grunden til at de ikke offentliggør stamhunden ‘GA’. Det har de valgt ikke at gøre, fordi de ikke har lavet kontrol forskning omkring de friske hunde fra denne hund, så jeg tænker det er for at undgå panik. Så måske det skal være mit næste projekt, så vi kan få navnet ud i lyset. Jeg sendte navnet til SLU på den hund jeg mistænker, men de hverken kan eller vil bekræfte om det er den, men de afkræfter heller ikke.

Stueopdræt af Finsk Lapphund