Avl og etik

I september 2013 blev jeg færdig med opdrætteruddannelsen gennem DKK.

I september 2013 blev jeg færdig med opdrætteruddannelsen gennem DKK.

 

Før avl, vil mine hunde gennemgå de sundhedsundersøgelser som DKK og Spidshundeklubben (SPK) anbefaler.

Finsk Lapphund:

  1. PRA – gentest, medmindre forældre er testet fri og hvalpen så er fri gennem arv.
  2. Øjenlysning
  3. HD-røngten (Tjek af hofter)

Derudover vælger jeg at undersøge min Lapphund for:

  1. Pompes Disease
  2. AD-røngten (tjek af albuer)

Keeshond:

  1. PHPT – medmindre hunden er fri gennem arv. (Begge forældre er fri)
  2. HD/AD – røngten

Egen database:

Foruden de anbefalede sundhedsundersøgelser, så har jeg en database, hvor jeg kan trække offentlige oplysninger om eventuelle sygdomme i egne linjer, men også linjerne i den hanhund jeg vælger. Her kan jeg matche den rigtige hanhund og beregne indavlsprocenten inkl. 9 generationer. Denne database er uundværlig når det kommer til at vælge den rigtige hanhund. Her ses sygdomme og hvor mange procenter, der eventuelt gives videre til hvalpe mellem et match. Det betyder at det ikke kun er sygdomme og røntgen resultater på forældre dyrene der bliver tjekket, men også tilbage i linjerne.

Mange har forskellige holdninger til udviklingen af Hofteledsdysplasi, men hvis vi som opdrættere ikke ved, hvad der ligger gemt i de bagvedliggende linjer, så kan det være svært at tage med i overvejelserne, før avl.

Jeg har selvfølgelig også et ønske om at lave nogle forbedringer, når jeg kombinere to hunde. Dette med et ønske om ikke at bruge de mest populære hanner, så genpuljen bliver for smal. Det er også af hensyn til fremtidig opdræt og et ønske om at undgå for megen indavl, med dertilhørende sygdomme.

HD vurdering A er fri, B er overgang, C er lig med mild form for hofteledsdysplasi (altså hunden har genet). Det er tilladt at avle på A, B og C hofter, men så bør man følge resultatet op med røntgen af både afkom, men også næste generation, da HD har det med at springe en generation over, er min personlige holdning.

Rigtig mange opdrættere sundhedstjekker kun de hunde der indgår i avl, hvilket betyder at man ikke har et overblik over sundheden i sine linjer. En hund kan sagtens få super sundhedsresultater, mens en søskende får dårlige. Jeg ved godt det er dyrt at tilbyde hvalpekøbere sundhedstjek, men det er kun på denne måde man ved hvad der er i linjerne. Jeg har lidt svært ved at nogle har travlt med at fremhæve en enkelt hund hos andre opdrættere, men når der så er noget i egne linjer så lukker man øjnene for at få undersøgt søskende. Jeg har stor respekt for de opdrættere der tør undersøge hele kuld, og ikke bare en enkelt hund i et kuld. Sjovt nok har jeg lagt mærke til at nogle har travlt med at klappe sig selv på skulderen, men når jeg så går ind og tjekker deres sundhedsstatus, så er kun få hunde tjekket. Så når man vælger at lave offentlige disskussioner så bør man som minimum selv have tjekket flere. Det er desværre bagsiden af opdræt.

Desværre bliver der ikke røntgenfotograferet nok hunde i vores race, så der er ikke et indeks at gå efter.

Jeg bliver dog nødt til at skrive, at selv om jeg som opdrætter gør alt hvad jeg kan for at undersøge sygdomme og den genetiske arvemasse, så udelukker det desværre ikke, at der kan opstå sygdomme i en af mine hvalpe. Jeg vil dog rigtig gerne kende sygdomme og opfordre mine hvalpekøbere til at kontakte mig, ligegyldigt hvor lidt de tror der er galt med deres hvalp.

Min database for Finsk Lapphund er stadigvæk ikke udbygget endnu, men med tiden vil jeg også kunne matche og tjekke linjerne i de Finske Lapphunde.