Opdragelse af en Kees hvalp ud fra egen erfaring

Nu har jeg lidt overskud og tid til at komme med lidt gode råd og fif i forhold til opdragelse af en Keeshond. Jeg har nu to tæver og synes nogle udfordringer har været ens, selvom der også har været forskellige udfordringer, så vil jeg komme med råd til forskellige problemstillinger, som jeg selv har stødt på, eller som jeg har hørt andre har oplevet. Der vil kommer mere med tiden, så vend gerne tilbage, hvis du har en udfordring med din hvalp.

Generelt til opdragelse er timing. Husk at rose med ord og en godbid i starten. Ord i selv vælger, bare hunden forbinder ordet med noget godt. Ordet skal falde meget præcist. Tre sekunder for sent kan være nok til at hunden ikke forbinder jeres ord med det den lige har lavet.

Så timing er vigtig.

En hund der er stresset vil også have svært ved at tage indlæring ind. Så sørg for rolige omgivelser. Jeres hvalpe skal socialiseres, men husk at en hvalp også kan blive overstimuleret. For mange indtryk trætter og kan stresse hunden. Vi har alle sammen så travlt med at gøre det så rigtigt, men nogle gange er det bedste at sætte sig på en bænk et sted med sin hvalp, og lade den falde til ro. Lad den tage indtryk ind, mens den forholder sig i ro. I kan så invitere mennesker til at hilse på den på hug, og give den en godbid. Det er en god måde at lære at det hele kan foregå stille og roligt. Selv har jeg lært gennem opdragelse af de fire hunde jeg har nu. De er meget forskellige i temperament, men en ting vil jeg gøre fremover.

Vænne min hvalp til at forholde sig i ro uden der skal ske en helt masse.

På de fleste hvalpehold sker der også en masse, så det er vigtigt, som ejer, at kunne læse hvornår det er nok for hvalpen. Den fri leg kan være rigtig godt for de hvalpe der ikke har en flok derhjemme, men man skal være opmærksom på at de der leger er jævnbyrdige. En forsigtig hvalp kan nemt blive trynet og her kommer ejer ind.

Gå gerne ind og stop en ikke jævnbyrdig leg, mellem to hvalpe.

Personligt har jeg lært at møder med andre hunde skal foregå i min hvalps tempo. Jeg har med Biegga og Zita valgt ikke at gå på hvalpehold, der har megen leg. Netop fordi jeg har oplevet at nogle hvalpe bliver trynet og det kan faktisk skade hundes omgang med andre hunde. Jeg som menneske, vælger også selv hvem jeg har lyst til at være sammen med. Det skal i tænke på, når i forlanger at jeres hund skal være sammen med alle. Det er ikke sikkert jeres hvalp, er klar til den hund som den faktisk ikke så godt kan lide. Når jeg tager afsted til træning, så er mødet med andre hunde i snor nok for min hvalp. Det hele foregår i et tempo hvor jeg ikke kaster min hvalp ud i situationer den ikke kan overskue. Hvis i går på et hvalpehold der har megen leg, så hold selv øje med om jeres hund tryner andre, eller bliver trynet. Stop legen hvis det sker. Når så hvalpen er omkring 5 mdr. kan den bedre navigere i omgangen med andre hunde og selv sige fra. Det er vigtigt. I vores flok siger de voksne tydeligt fra, hvis Zita eller Biegga er for voldsomme. Men flokken bor også sammen til daglig og kender signalerne. Det skal jeres hvalp først lære i mødet med nye hunde. Så giv den tid til at afkode andre hundes signaler først.

Leg er som sagt godt for de hvalpe der ikke har en flok derhjemme, men her kommer i på arbejde. Det er altid jeres ansvar at sørge for at jeres hvalp hygger sig, men også at den ikke tryner andre hvalpe.

Bidehæmning:

Min egen Minka var forfærdelig i forhold til det at bide. Hver gang vi satte os på gulvet, overfaldt hun os hæmningsløst. Vi forsøgte stort set alt, men lige meget hvad vi gjorde, så bed hun i os. Nogle har dog god erfaring med at komme med et højt hyl, da det forskrækker hvalpen og ligner det som sker når de er sammen med deres søskende og andre hunde. De små sylespidse tænder gør ondt og kan være en kæmpe udfordring. Det er dog vigtigt at huske. Alt hvad de gør er deres natur. Alt det vi gør kan ødelægge tilliden og hunden kan have svært ved at få den tilbage. Så selvom i bliver irriteret, så forsøg at rejse jeg og gå væk, uden at køre situationen op til mere. Jeg ved det er svært, men har selv prøvet det og jeg ved det går over, hvis i takler det med ro og uden at lave en stor konflikt, så går det hurtigere over. Klart en fordel at have en flok der gider en hvalp. Herhjemme har Zita haft Biegga og vi har ikke mærket hendes tænder. Flokken har lært hende bidehæmning. Men ikke alle har en hund derhjemme, og nogle får måske hund for første gang. Jeg hører tit hvalpeejere sige at deres hvalp bider mere en normalt, men hvad er normalt. Ejere takler det jo også forskelligt. Så jeres hvalp er altså ikke værre end andre hvalpe, men måske er jeres håndtering af situationen ikke optimal. Jeg tror ikke selv at jeg håndterede Minka optimalt, da hun skulle lære bidehæmning, og har ikke haft samme problem siden. Så et eller andet gør jeg nok anderledes nu, end med hende. Selvfølgelig hjælper de andre hunde med den del.

MEN

Afledning er den bedste løsning.

Når hvalpen ikke længere bider i jer, så er det ros og gerne en godbid. Men husk på at det skal ske på nøjagtig det tidspunkt hunden ikke bider. Kommer belønningen for sent så forbinder hunden det med noget andet. Nogle gange kan den være i gang igen og man kan som ejer nemt komme til at give ros lige på det tidspunkt, selvom man faktisk roste at hvalpen slap, så husker hvalpen at den fik ros for at bide igen. Så timing!

Aflevering af ting:

En Kees hvalp/voksen er meget drillesyg. De stjæler alt hvad de kan få fat i. Igen handler det ikke om at være ulydig. En hvalp undersøger verden og specielt smagesansen er meget aktiveret.

Minka og Zita er lidt ekstra i den retning. Men det er faktisk også det der adskiller dem fra mine Finske Lapphunde. Når Biegga har taget noget, så er det for at ødelægge det, men når Zita tager noget den ikke må, så kan man se det på, at den logre med hele bagenden. Jeg behøver ikke se i munden på Zita, for at konstatere at hun har hentet en sok i vasketøjsbunken, eller andet hun faktisk ikke skal hente. Det er nok at se på hendes glade vrikken med hele bagenden, mens hun laver dæmpende signaler med ørerne (lægger dem tilbage) Hun er ikke storslem og legetøjet fra mit barnebarn er hun faktisk blevet ok til at lade ligge. Så selvom jeg har rost aflevering, så har hun lært det. Husk at vende det til træning.

En myte i opdragelsen. Mange tror de skal skælde deres hvalp ud, når den gør det. Eller at de ihvertfald ikke skal give den en belønning, når man tager det fra den. Der er ikke noget forkert i at træne aflevering, selvom hunden har taget noget som den ikke må.

Selv træner jeg dette med et smil. Selv om Zita gør noget hun ikke må, så er hun jo en Kees, og netop denne drillesyge tendens elsker jeg også, så kan det ikke nytte, at jeg ikke kan takle hende. Generelt er det jo vores ansvar som mennesker, at sørge for at vores hvalp ikke kan få fat i noget den ikke må få. Når jeg så glemmer at lukke døren og hun alligevel henter en strømpe, så benytter jeg situationen til at træne aflevering. Hun har efter tre sekunder glemt at hun har taget noget hun ikke må, så hvis der går mere end tre sekunder, så hjælper det ikke at være sur. Sørg for at sætte kommando på og træn aflever, istedet. Når hun afleverer, så får hun en godbid. Ordet dygtig efterfulgt af godbid falder med det samme jeg tager tingene ud af hendes mund. Zita ødelægger ikke ting og tager ikke mere af den grund. Med tiden er hun voksen og kender godt forskel på dit og mit. En Kees er en meget drillesyg hund, så respekter at jeres hund er unik i den retning.

Man skal ikke have en Kees, hvis man forventer at hvalpen er lydig med hensyn til alt inden for et halvt år.

Hvalpen gør som sagt ikke noget for at være ond, eller aggressiv, den gør det fordi den er hvalp og nemt bliver kåd.

Min hvalp knurre af mig:

Jeg oplevede ikke at Minka knurrede af mig på noget tidspunkt, men Zita er mere sin egen og har dermed også egen vilje. Den vil jeg ikke knække, men forsøger at respektere at hun siger fra, på den måde hun nu engang kan sige fra. Hun kunne som hvalp ikke lide at fremmede løftede hende op. Det fandt jeg ud af, da hun begyndte at knurre når vi løftede hende op nogle gange. I stedet for at lave en konflikt og straks tænke, at hun er aggressiv, så har jeg taklet det anerledes. Jeg har respekteret hendes knurren. Vi har alle herhjemme oplevet det, men blevet enige om at gøre det samme. Sætte hende ned. Så venter vi lidt tid, og tager hende op igen, men denne gang med ordet dygtig og godbid. Ganske kort og så sætte hende ned igen. Det samme sker når hun blev berørt og når jeg børster hende. Træningen foregår på nøjagtig samme måde, og hun gør det næsten ikke mere. Hun har været på udstilling et par gange og dommeren kan røre hende og tjekke tænder. Jeg var så nevøs for at hun ville knurre, men stille og roligt er hun mere tryg ved dette. Så igen ro på og lav ikke en konflikt. Serlvfølgelig er der forskel på en voksen hund og en lille hvalp. Så hvis i oplever en voksen hund knurre meget, så tag kontakt til en adfærdsbehandler, men vær skeptisk omkring vedkommendes metoder, da der er megen forskel på hvordan det italesættes og takles af forskellige behandlere. Selv er jeg tilhænger af psykologen Anders Hallgren og den norske adfærdsekspert Turid Rugas. Sidstnævnte har skrevet mange bøger om hundens signaler, som vi som mennesker er for dårlige til at afkode. Anders Hallgren har også skrevet mange bøger. De kan lånes på biblioteket, så læs.

Læs også gerne disse artikler i forbindelse med ovenstående.

http://dogtraining.dk/magasin/artikler/lederskab/lederskab.html

http://www.pressefolden.dk/knurrende-hunde-er-ikke-farlige/

——————-

Lad være med at anskaffe en Kees, hvis i vil have en lydig hund, der ikke er drillesyg, eller stædig. Ikke at den ikke kan lære det, men det kræver træning og tid. Når hvalpen er 1/2 år gammel, er den overhovedet ikke klar. I kan begynde at høst frugterne af jeres arbejde når hvalpen er godt igennem de kritiske stadier. Ca. 1 1/2 år vil den være før i har den færdige hund. Selv som 1 1/2 årig kan en Kees være mega stædig. Minka er stædig som en kamel, men jeg elsker de udfordringer hun giver os nogle gange.

Hvis i ikke kan smile hvis jeres Kees hvalp er drillesyg, og formår at vende det til træning, så lad være med at anskaffe en Kees. Selv elsker jeg når Zita gør lidt som overrasker mig. Også selv om det ikke altid er med min godkendelse.

Personligt bruger jeg ordet STOP fremfor NEJ, da man fra naturen altid høre de voksne hunde knurre. Når jeg siger NEJ, så er mit tonefald mere glad end når jeg bruger ordet STOP. STOP kommer mere fra maven, ligesom når mine voksne knurre for at stoppe en hvalp.