Faderskabstest og DNA-profil DKK

Vejledning hvis du skal have klarlagt faderskab på et DKK hvalpe kuld:

 

Hos opdrætter:

  1. Hvalpene skal registreres manuelt i DKK inden de er tre uger gamle. Her tildeles navne og blanketten sendes enten på mail, eller med post (ved post skal den være fremme inden der er gået tre uger og det er opdrætters ansvar) Husk at betale forud.

http://www.dkk.dk/xdoc/120/Registreringsanmeldelse_ind.pdf

 

  1. Betal direkte på KU-sund før de går i gang med at lave testen. Hver opmærksom på at maks beløb for test af faderskab er uden DNA profil, som koster 75,- kr. for hver hund, Dette beløb er uden rekvisition, som man skal købe efter faderskabet er fastlagt og kuldet registreret hos DKK. Rekvisition hos DKK koster pr. hund 75 kr. oveni.  Man behøver ikke foretage en DNA profil medmindre man gerne vil have kuldet registreret som DNA godkendt på DKK´s hjemmeside.

http://ikvh.ku.dk/dokumenter/genetik-tests/dnaprofiler/

 

  1. Herefter printer man en kopi af registreringsanmeldelsen ud og tager med til dyrlægen der skal chippe/id-mærke hvalpene. Dette gøres for at dyrlægen kan notere id nummer ud fra anmeldelsen til senere registrering. Det vil sige der bliver ikke sendt noget fra DKK før og man skal derfor ikke tro det er samme procedure som normalt.

Der er tre måder man kan udtage materiale til DNA test:

  • Mundskrab (Her skal hvalpene ikke hverken drikke, spise eller andet to timer før mundskrabet skal tages) Der bør tages to/tre skrab med vatpind, som gerne må komme i samme glas og påføres id nummer. Et glas pr. hvalp.
  • Blod i form af blod gennem lille prik (øret) på FTA-kort. FTA-kort skal bestilles hos KU-Sund hvis dyrlægen ikke har dem og de ligger i pakninger af 5 stk. Man kan på KU-sund købe direkte på deres hjemmeside. 5 stk. koster ca. 310 kr. Skal bestilles i god tid da der skal være tid til at fremsende dem.
  • Blodprøve, men med små racer kan det være problematisk da der alligevel skal forholdsvis meget blod til og hvis hvalpen ikke vejer så meget, så kan dyrlægen have betænkeligheder ved procent delen der skal udtages. Tal med dyrlægen og vurder det ud fra race og vægt på tidspunktet.

 

  1. Udover ovennævnte så skal man udfylde formular omkring faderskab og tage den med til dyrlægen

http://www.dkk.dk/xdoc/120/Formular_faderskabssag.pdf

 

  1. Når faderskabet er fastlagt, skal ejere af hanhundene underskrive registreringsanmeldelsen og den skal sendes på ny med underskrift af hanhunde ejere til DKK. De vil hvis der er to fædre skulle registreres hver for sig. Først herefter kan kuldet registreres på hundeweb og rekvisition købes. Efterfølgende vil DNA-profilen blive registreret.

NOTE til opdrætter! Lov ikke hvalpekøbere de kan bestemme navn, da de allerede ved den tidligere id-mærkning skal kobles til navnet. Derfor er de jo ved faderskabssag ikke særlig gamle og man kan ikke vurdere deres sind i forhold til familie.

 

Ejere af hanhunde der er brugt:

 

  1. Begge hanhunde skal have foretaget blodprøve og ejer skal bestille tid hos egen dyrlæge (også i udlandet) og udfylde formular med data på hanhunden. I Norge koster det ca. 600, nkr og i Sverige omkring 700 skr

http://www.dkk.dk/xdoc/120/Formular_faderskabssag.pdf

 

Derudover skal moderens navn påføres formularen og medsendes til:

 

Husdyrgenetik

Institut for Klinisk Veterinær- og Husdyrvidenskab

Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet; KU

Grønnegårdsvej 3, 2. sal

1870 Frederiksberg C

Att.: Tina Neergaard Mahler

 

For god ordens skyld er det en god idé at kontakte KU-Sund på telefon 21 18 11 84 og fortælle når blodprøver, mundskrab eller FTA-kortene er på vej. De planlægger proceduren og det går nemmere hvis de ved det kommer

 

God fornøjelse 🙂